Kystvej 55, 6200 Aabenraa 7462 8985 4042 3346 asc@aabenraa-sejlclub.dk Man - søndag 8.00 - 9.00 og 15.00 -16.00

Motorkonservering med kølervæske

Forbereder du også din motor på vinter ved bl.a. at køre noget kølervæske igennem motoren i forbindelse med vinteropbevaringen?

Er du klar over, at traditionel kølervæske er stærkt giftigt, og ikke bør hældes ud i havnen eller på land? (Ligesom man bør være meget varsom med at få traditionel kølervæske på huden - og da slet ikke i øjnene eller i maven!)

Vidste du også, at det er muligt at andvende giftfri kølervæske som alternativ?


Almindelig/traditionel "blå" kølervæske er baseret på stoffet ethylen (eller ethylenglycol - med handelsnavnet Ethandiol), som er stærkt giftigt, hvis man skulle komme til at indtage det, og det må ikke bruges i nærheden af vandforsyninger.
Kølervæske, som er baseret på PropylenGlycol derimod, er stort set uskadeligt, og det kan man både få på sin hud og hælde i havn og på land uden nævneværdige konsekvenser for sundhed og miljø.

Blot må man være forberedt på, at det koster lidt mere end det gifte ethylenglycol-kølevæske - og man skal endog også bruge lidt mere af det ... men måske med bedre samvittighed?

Du kan købe den giftfrie kølervæske hos din lokale marineleverandør.


PS:  Mon ikke man kan tillade sig at håbe på, at det var PropylenGlycol, som Østrigske producenter af hvidvin blev ufrivilligt berømte på at komme i deres vin for snart mange mange mange år siden?