• Forbereder du også din motor på vinter ved bl.a. at køre noget kølervæske igennem motoren i forbindelse med vinteropbevaringen?
     
  • Er du klar over, at traditionel kølervæske er stærkt giftigt, og ikke bør hældes ud i havnen eller på land?  (Ligesom man bør være meget varsom med at få traditionel kølervæske på huden - og da slet ikke i øjnene eller i maven!)
     
  • Vidste du også, at det er muligt at andvende giftfri kølervæske som alternativ?

Almindelig/traditionel "blå" kølervæske er baseret på stoffet ethylen (eller ethylenglycol - med handelsnavnet Ethandiol), som er stærkt giftigt, hvis man skulle komme til at indtage det, og det må ikke bruges i nærheden af vandforsyninger.
(se f.ex. produktets "sikkerhedsblad")

PutolineKølervæske, som er baseret på PropylenGlycol derimod, er stort set uskadeligt iht. "sikkerhedsbladet", og det kan man både få på sin hud og hælde i havn og på land uden nævneværdige konsekvenser for sundhed og miljø.

Blot må man være forberedt på, at det koster lidt mere end det gifte ethylenglycol-kølevæske - og man skal endog også bruge lidt mere af det ... men måske med bedre samvittighed?

Jeg fandt den omtalte kølervæske hos THansen.dk, hvor den sælges under navnet: "Putoline Ice Cooler"

Lidt inspiration i sammenligning af de to typer kølervæske kan ses på http://www.konditions.com/


PS:  Mon ikke man kan tillade sig at håbe på, at det var PropylenGlycol, som Østrigske producenter af hvidvin blev ufrivilligt berømte på at komme i deres vin for snart mange mange mange år siden?